Erytrol to jeden z najchętniej kupowanych i stosowanych słodzików. Zalicza się do grupy tak zwanych zdrowych substytutów cukru, to znaczy substancji, których spożycie nawet w dużych ilościach nie wywołuje negatywnych skutków. O wyjątkowości erytrolu mogą przekonać się cukrzycy, dla których jest on polecany jako zastępnik cukru w codziennej diecie. Jak prawdopodobnie wszyscy wiemy, cukier to jeden z wrogów numer jeden nowoczesnych społeczeństw konsumpcyjnych. Przez nadmierne spożycie cukru występują takie negatywne zjawiska jak powszechna nadwaga lub otyłość.

Erytrol – krótkie wprowadzenie w temat

Erytrol, nazywany również erytrytolem, to często stosowany zamiennik cukru. Jest blisko „spokrewniony” z innym słodzikiem – ksylitolem. Podstawowe właściwości erytrolu upodabniają go do cukru. Jest biały, sypki, a jego powierzchnia lekko się błyszczy. W kwestii smaku, niewiele ustępuje cukrowi. Jest co prawda mniej od niego słodki, ale w porównaniu do innych słodzików – nie pozostawia żadnego sztucznego posmaku. Spożycie samego erytrolu wywołuje efekt „schłodzonych ust”. Wynika to z prostej właściwości erytrolu, który rozkładając się do postaci płynnej, musi pobrać z otoczenia ciepło.

Erytrol jest ponadto niskokaloryczny. W porównaniu do cukru, jego spożycie nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, a tym samym – nadaje się idealnie do stosowania w codziennej diecie osób chorujących na cukrzycę. W ich przypadku, erytrol to wyjątkowo często zalecany produkt spożywczy. Oprócz niskiego wskaźnika glikemicznego, warto wspomnieć o braku jakichkolwiek skutków ubocznych, które mogłoby wywołać nadmierne spożycie erytrolu.

Gdzie znajduje zastosowanie erytrol?

W najróżniejszych branżach przemysłu spożywczego stosuje się erytrol. W naszym kraju jest on z powodzeniem dodawany do żywności od 2008 roku. Wówczas, został on dopuszczony do używania jako dodatek słodzący w takich produktach spożywczych jak desery, galaretki, lody, dżemy i marmolady.

Często też stosuje się erytrol jako substancję nie słodzącą, ale – wypełniająca lub zagęszczająca konsystencję określonych produktów. Wynika to z prostego faktu. Nawet po spożyciu dużej ilości erytrolu, nie wykazuje on żadnego toksycznego działania na organizm człowieka. Dlatego, może być spożywany w dużych dawkach, bez obaw o własne zdrowie.

W gospodarstwach domowych erytrol stosowany jest jako zastępnik cukru podczas przygotowywania słodzonych napojów, gorących trunków, wypieków, obiadów na słodko oraz licznych innych.

Gdzie kupować erytrol spożywczy?

Erytrol to substancja, w którą zaopatrzyć się możesz zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w internecie. Często, erytrol sprzedawany jest w dużych opakowaniach zbiorczych, podobnych do tych, w których sprzedaje się cukier. Przeciętne opakowanie waży więc jeden kilogram, a z potencjalnymi możesz zapoznać się pod adresem: https://marketbio.pl/erytrol-1-kg-targroch.html.

Osobom poszukującym erytrytolu dedykowanego dla cukrzyków oraz osób na diecie niskocukrowej, polecamy szczególnie produkty francuskiej marki AXKOM, dostępne pod adresem: https://marketbio.pl/erytrytol-axeko-1-kg-pszm.html. Są to produkty o zerowym indeksie glikemicznym, których spożycie nie wpływa w żaden sposób na stan glukozy w naszym krwiobiegu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here