Buraki to fantastyczne warzywa, o których w dzisiejszych czasach ludzie jakoś tak zapomnieli. Nie mają one w sobie nic egzotycznego czy nietypowego, dlatego w tym momencie Polacy wolą je zastępować innymi produktami, z którymi wcześniej nie mieli jeszcze do czynienia. A to spory błąd. Nasze polskie buraki są prawdziwym źródłem zdrowia – mają wiele różnych witamin, zawierają liczne foliany oraz dostarczają bardzo korzystnych substancji mineralnych.
Oprócz tego wykazują się zawartością takich związków, które zazwyczaj występują głównie w mięsie i podrobach. To taki polski super food, jaki na pewno warto włączyć do codziennych jadłospisów. A w jaki sposób spożywać buraki, by były jak najzdrowsze i jak najsmaczniejsze? Czy należy je wyłącznie gotować, czy można je też usmażyć?
No i czy można jeść surowe buraki?
Zacznijmy od tego, jakie korzyści przynosi regularne jedzenie buraków. Przede wszystkim jako jedne z nielicznych warzyw zawierają spore ilości betacyjanów, które wykazują się działaniem antynowotworowym. Potrafią zarówno zapobiegać nowotworom, jak i je zwalczać, dlatego coraz częściej wykorzystuje się je w nowoczesnych i niekonwencjonalnych terapiach leczniczych. Buraki odtruwają także organizm od środka.
Przyspieszają rozkład toksyn i niekorzystnych związków, dlatego człowiek, który spożywa je regularnie, na co dzień czuje się znacznie lepiej. Z uwagi na wysoką zawartość żelaza są też fantastycznym produktem dla wszystkich kobiet. Paniom zazwyczaj brakuje bowiem tego bardzo ważnego składnika mineralnego. Na jego niedobory cierpią w szczególności kobiety w ciąży. A żelazo trzeba uzupełniać, aby nie dopuścić do rozwoju niedokrwistości i anemii.
Spora ilość osób na pewno zastanowi się jednak nad tym, czy można jeść surowe buraki. Niektóre warzywa wymagają bowiem obróbki termicznej. Jeżeli nie zostaną podgotowane, podsmażone lub upieczone, mogą wprowadzić do organizmu szkodliwe dla niego związki, a nawet go zatruć. Zawsze należy się więc trzymać konkretnych zaleceń dotyczących sposobu spożywania wybranych produktów spożywczych. Jak zatem zaleca się jeść buraki?
Całe szczęście spokojnie można je spożywać nawet w surowej postaci. Mimo iż większość ludzi przeważnie je gotuje, warto przekonać się do rezygnacji z jakiejkolwiek obróbki termicznej. Smak surowego buraka jest bowiem zupełnie inny od tego upieczonego lub ugotowanego. Trzeba też pamiętać, że nieobrobione warzywa zachowają największą ilość występujących w nich substancji odżywczych. Surowe to zdrowe!
Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej mogą mieć jednak spory problem z przekonaniem się do jedzenia surowych buraków. Co takiego można z nich zatem przygotować, aby każdemu zasmakowały i każdego usatysfakcjonowały? Opcji jest całe mnóstwo. Pierwsza z nich idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, spotkaniach towarzyskich bądź jako mała przekąska między głównymi posiłkami.
Buraki w surowej formie wystarczy pokroić na niewielkie i cienkie plasterki, a następnie przyozdobić je domowym sosem czosnkowym lub klasycznym hummusem. Tak przygotowana przekąska będzie zawierać niewiele kalorii, dlatego świetnie poradzi sobie z małym głodem i na pewno nie zaburzy diety. Buraki świetnie sprawdzają się także jako dodatek do różnego rodzaju koktajli. W napojach są praktycznie niewyczuwalne, dlatego można pokusić się o dodanie ich większej ilości. Świetnie połączą się ze szpinakiem, jarmużem oraz owocami. Taki sok będzie istną bombą witaminową.
Czy można jeść surowe buraki?
Nie tylko można, ale wręcz trzeba to robić, by cieszyć się jeszcze lepszym zdrowiem. Warto jednak poszukać warzyw o jak najwyższej jakości, bo niestety, obecnie w hipermarketach często nie da się ich znaleźć. Popularne sklepy oferują produkty, które długi czas spędzają w podróży, a następnie przez kilka kolejnych dni leżakują na sklepowych półkach. Znacznie zdrowsze będą więc buraki kupione na targach lub osiedlowych bazarkach. Warto też sprawdzić, skąd one pochodzą. Miejsce uprawy również ma ogromny wpływ na jakość produktów.