Cebula jest popularną rośliną warzywną, która należy do rodziny cebulowatych, przedstawicielem tej rodziny jest również czosnek oraz por. Charakterystyczną cechą roślin jest tworzenie zgrubienia z przekształconych liści. Zgrubienie to nazywa się bulwą lub cebulą. Schowane jest pod ziemią i otoczone twardszymi liśćmi okrywowymi. Cebula doskonale radzi sobie w naszym klimacie i może być wysiewana już od początkowych dni wiosny. Nasiona są czarne, nieregularnego kształtu. Cebulę wysiewa się do pojemników, następnie pikuje i przesadza na miejsce stałe. Wymaga ona sporej ilości wody, gleba pod uprawę cebuli i porów powinna być żyzna, wzbogacona kompostem.

W pierwszym roku roślina tworzy liście odziomkowe, oraz podziemną bulwę. W drugim roku spośród liści wyrasta pęd kwiatostanowy. Kwiaty cebuli zebrane są w główkę, są barwy fioletowej i pachną w sposób charakterystyczny dla całej rodziny. Kwiaty są bardzo chętnie zapylane przez pszczoły, ponieważ zawierają mnóstwo nektaru. Cebula wykorzystywana jest w polskiej kuchni od dawien, stanowi dodatek do wielu dań, bez jej ostrego smaku nasze potrawy nie smakowałyby w ten sposób. W swoim składzie zawiera związki siarkowe, to one odpowiadają za zapach oraz za właściwości cebuli.

Mówi się, że to doskonała roślina do walki z przeziębieniem oraz z infekcjami. Wspomaga układ odpornościowy, gdyż zawarte w niej olejki eteryczne są silnie antyseptyczne i wirusobójcze. Cebula zawiera dużo błonnika, który pomaga zachować jelita w zdrowiu, stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, które produkują witaminy z grupy B oraz neuroprzekaźniki takie jak: serotonina lub kwas GABA. Cebula jest źródłem cennych witamin oraz soli mineralnych. Zawiera pokaźne ilości witaminy C, A oraz B. W swoim składzie posiada magnez, fosfor, potas oraz mangan i selen.

cebula jest zdrowa

Spożywana na surowo ma najwięcej wartości odżywczych, ale możemy mieć po uczcie problemy z żołądkiem oraz z jelitami. Mówi się, że cebula jest ciężkostrawna, dlatego lepiej spożywać ją po obróbce termicznej, lub jako niewielki dodatek do sałatek i surówek. Dodaje się ją często do pikli, dań z kapusty, do dań mięsnych lub do pierogów. Doskonale komponuje się z pomidorami, z ogórkiem oraz z kiszoną kapustą. Smakuje dobrze w towarzystwie duszonych i smażonych mięs. Jeśli ktoś zastanawia się czy cebula jest zdrowa, powinien zapoznać się z jej składem i działaniem na układ odpornościowy.

Allicyna to związek bakteriobójczy cebuli i czosnku, który wykazuje właściwości silnego antybiotyku. Ten fitoncyd nadaje roślinie charakterystyczny zapach oraz smak. Istnieje wiele odmian cebuli, które różnią się między sobą zawartością allicyny, ilością łusek okrywowych. Odmiany mogą być koloru czerwonego, białego. Tradycyjna cebula jest żółta i posiada ciemne, brązowe łuski okrywowe. Im więcej liści wierzchnich ma cebula, tym lepiej nadaje się do przechowywania. Istnieją również cebule dymki, szarotki. Są to rośliny, których nie przechowuje się, służą do świeżego spożycia. Małe cebulki mogą być marynowane w postaci pikli.

cebula i czosnek

Cebula doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i do duszenia i pieczenia

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można spożywać ją także w deserach. We Włoszech popularne są karmelizowane cebulki lub ciasta z nadzieniem z tej rośliny. Warzywo ma zwolenników na całym świecie, w niektórych krajach organizowane są święta cebuli. Warto jednak wiedzieć, że to w naszym kraju produkuje się jej najwięcej. Mamy dużo odmian mieszańcowych, które zostały wyhodowane w Polsce. Cebula jest używana również w kosmetyce, dodawana jest do maseczek do twarzy oraz do kosmetyków zmiękczających skórę.

Znajdziemy ją też w aptece. Jako dodatek do syropów na kaszel, środków na grypę oraz ból gardła. W tabletkach sprzedaje się często czosnek, to skuteczny środek zwiększający odporność i radzący sobie z przeziębieniem. Cebula jest prosta w uprawie i można z powodzeniem zasadzić ją w ogródku przydomowym, urośnie również w doniczce, skąd możemy pozyskiwać cenny szczypior. Liście cebuli są w smaku delikatniejsze, to pyszny dodatek do sałatek oraz do twarożku i kanapek.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala21/domains/kawkazabawka.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here