Ogórki to wizytówka każdego polskiego warzywnika czy uprawy szklarniowej – rosną szybko, rzadko chorują i obficie plonują, dlatego są tak lubiane przez ogrodników. Zdarza się, że ich ilość jest tak duża, że nie mamy pomysłu, jak wykorzystać zapasy. Jeżeli masz już dość przygotowywania sałatek czy kanapek z dodatkiem ogórków, skorzystaj z naszych porad. Poznaj pomysły na smaczne przetwory, które umilą zimowe dni.

Ogórki do kiszenia – jakie odmiany wybrać?

Czy zbiory ogórków mogą być za duże? Jeżeli tylko opanowałeś sztukę kiszenia warzyw, to nigdy nie stwierdzisz, że plony są zbyt obfite! Zaopatrz się w słoiki, kilka podstawowych produktów i działaj.
Do czterech litrowych słoików zmieścisz około 2 kg małych, świeżych ogórków – wybieraj jędrne, twarde, bez przebarwień i uszkodzeń. Unikaj dużych, przerośniętych ogórków, które mają duże pestki i po ukiszeniu będą puste w środku. Do słoika wrzuć: 2 mniejsze główki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, pęczek kopru i sól kamienną (2 łyżki na litr). Aby podkręcić smak, możesz dodać liście dębu, wiśni lub porzeczki. W 2 litrach zagotowanej wody rozpuść 4 łyżki soli kamiennej, a następnie zalej słoiki – rób to najlepiej gorącą wodą. Aby mieć pewność, że Twoje kiszonki będą pyszne, wybieraj najpopularniejsze odmiany ogórków do kiszenia, takie jak Octopus, Śremski i Prymus.

Jak wykorzystać ogórki szklarniowe w kuchni?

Jeżeli chcesz urozmaicić doświadczenia kulinarne domowników, zrób przetwory w zalewie. Potrzebujesz ok. 2 kg ogórków szklarniowych, 3 litry wody, pół litra octu spirytusowego, 100 gramów cukru i trzy łyżki soli. Do każdego słoika dodaj: 2 gałązki kopru, 2 ząbki czosnku, niewielki kawałek chrzanu, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz gorczycę i listek laurowy. Ogórki pokrój w słupki i ułóż w słoikach jak najbliżej siebie. Do każdego słoja dodaj przyprawy, a następnie zagotuj roztwór. Najpierw zagotuj wszystko oprócz octu, a później dodaj ocet i ponownie zagotuj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do słoika, po czym szczelnie je zamknij. Takie ogórki mogą stać długie miesiące i posłużyć do dekoracji kanapek czy jako dodatek do obiadu, kiedy dostępność świeżych warzyw będzie utrudniona.  

Nie wyrzucaj skórek po ogórkach!

Skórki zawierają kukurbitacyny – naturalne związki o bardzo gorzkim smaku, które skutecznie odstraszają mrówki. Rozłóż obierki w miejscach, gdzie pojawiają się te owady, a możesz mieć pewność, że uprzykrzające życie insekty będą trzymać się od niego z dala. To jednak nie wszystko! Skórki z ogórków mają również właściwości czyszczące, dlatego możesz je wykorzystać do przygotowania domowej pasty usuwającej zabrudzenia z armatury. Jak ją zrobić? Zetrzyj skórki na drobnej tarce, a następnie dodaj trzy łyżki sody oczyszczonej. Poczekaj chwilę, aż puszczą sok, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą pastę. Gotową mieszankę nanieś na zabrudzoną powierzchnię, delikatnie wetrzyj, a na koniec spłucz ciepłą wodą. Twoja armatura będzie wyglądać jak nowa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here