Idealna patelnia to nie tylko taka, która jest wytrzymała, równomiernie rozprowadza ciepło i łatwo się czyści. Równie istotne jest to, by nie wydzielała jakichkolwiek substancji szkodliwych dla zdrowia i środowiska. Jaka patelnia najzdrowsza?
Najzdrowsza patelnia — czyli jaka?
Jakie patelnie są najzdrowsze? Najlepszy zestaw patelni to taki, który posiada atest Państwowego Zakładu Higieny. Powinien być wyprodukowany z bezpiecznych dla zdrowia składników i być pozbawiony BPA, ołowiu, kadmu oraz niskiej jakości teflonu. W przypadku uszkodzenia patelni związki tego typu mogą przeniknąć do żywności. Zdrowe patelnie nie reagują z przygotowywanymi w nich potrawami i są odporne na działanie kwasów oraz wysokich temperatur. Oprócz tego posiadają grube, trwałe dno. A jakich patelni należy unikać? Zrezygnować powinno się z zakupu naczyń zawierających toksyczne związki. Są one pokryte słabej jakości powłoką, która już po krótkim czasie użytkowania zaczyna się ścierać i odpryskiwać. Niskiej jakości patelnie wchodzą w reakcje ze słonymi i kwaśnymi produktami spożywczymi, mogą uwalniać rakotwórcze substancje i są niestabilne chemiczne.
Aluminiowe patelnie bezpieczne dla zdrowia
Najzdrowsza patelnia — z jakiego materiału powinna być wykonana? W wielu kuchniach można znaleźć komplet garnków lub patelni aluminiowych. Dostępne aktualnie w sklepach naczynia tego typu są produkowane w taki sposób, by nie wydzielały jakichkolwiek szkodliwych dla zdrowia człowieka związków. Zdrowa patelnia powinna być wykonana z aluminium anodowego pokrytego warstwą tlenku glinu. Chroni on przed przenikaniem aluminium do żywności i sprawia, że naczynie jest twarde i odporne na korozję. Zrezygnować należy natomiast z zakupu aluminiowych, nieanodowanych patelni. Pod wpływem wysokiej temperatury, zawarte w nich cząsteczki aluminium przenikają do przygotowywanych potraw, a następnie do ludzkiego organizmu. Niskiej jakości patelnie aluminiowe nie są obojętne na kwaśne lub bardzo słone produkty. A zatem nie powinno się w nich przygotowywać potraw na bazie kapusty, pomidorów, octu czy szpinaku.
Najzdrowsza patelnia do smażenia — czy to ta wykonana ze stali nierdzewnej?
Równie dużą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, korozję i działanie wysokich temperatur. Kupując je, można mieć pewność, że posłużą przez długi czas, zachowując swoje cenne właściwości. Czy są to jednak patelnie bezpieczne dla zdrowia? Najlepsze będą naczynia wyprodukowane ze stali 18/10, czyli takie, które w 18% składają się z chromu, a w 10% z niklu. Materiał ten jest zarówno wytrzymały, jak i higieniczny oraz odporny na zarysowania. Patelnie ze stali nierdzewnej 18/10 nie nadają się jednak dla osób uczulonych na pierwiastki mechaniczne. W ich kuchniach powinny znaleźć się naczynia pozbawione chromu oraz niklu. Na stalowych patelniach nie należy przechowywać żywności przez zbyt długi czas. Może ona bowiem zyskać metaliczny posmak.
Patelnia bezpieczna dla zdrowia? Emaliowana!
Jaka jest najzdrowsza patelnia do smażenia? Warto zainteresować się naczyniami emaliowanymi, z którymi można było się spotkać już w kuchniach naszych babć. Stanowią one doskonałe rozwiązanie do wnętrz zaaranżowanych w stylu retro oraz vintage. Zdrowe patelnie nieprzywierające tego typu nie są w całości wyprodukowane z emalii. Ich korpus jest wykonywany ze stalowej blachy, którą od wewnątrz i od zewnątrz pokrywa się emaliowaną powłoką. Nie tylko estetycznie się ona prezentuje, lecz jest również zdrowa. Nie wydziela bowiem szkodliwych substancji nawet wówczas, gdy jest podgrzewana do bardzo wysokich temperatur. Takie zdrowe patelnie bez teflonu mogą być bez obaw używane przez alergików i małe dzieci.
Zdrowa patelnia do naleśników — czyli jaka? Może to być najzdrowsza patelnia ceramiczna, stalowa lub emaliowana.