Z pewnością jajko króluje na polskim stole w okresie Świąt Wielkanocy. Są one jednak przysmakiem dla wielu Polaków przez cały rok. Jest to bogate źródło substancji odżywczych, w Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Choć coraz częściej także jajka kacze, gęsie, przepiórcze, indycze oraz strusie. Oczywiście jajka rybie w postaci kawioru to wykwintny przysmak.

Skupmy się jednak na jajku kurzym, bo to ono jest numerem jeden na polskim stole. Głównie składa się z wody, ale zawiera także białko, tłuszcz i niewiele cukrów prostych. Zawiera także witaminy: A, D oraz z grupy B.
Zazwyczaj jajko smażymy lub gotujemy. Lubimy jajko sadzone, w postaci jajecznicy lub omletu. Natomiast jajko gotujemy na twardo, na miękko, na półtwardo, w koszulce oraz tzw. jajka marmurkowe.

Jajka mogą stanowić samodzielną potrawę, lub też być składnikiem potraw

Są podstawowym składnikiem wykorzystywanym w pieczeniu ciast, tworzeniu deserów (lodów, kremów) oraz sosów, zup, panierek.
Można także połączyć smaki ze sobą i faszerować jajka. Czym faszerować jajka? W sumie można wszystkim, co przychodzi nam go głowy, i co lubimy. Pomysłów jest wiele, warto wiele z nich wypróbować i zaskoczyć swoich gości podczas kolacji.
Najczęściej głównym składnikiem tworzonego farszu jest po prostu wyciągnięte wcześniej żółtko jajka oraz majonez, czasem także musztarda. Pozostałe składniki oraz sama dekoracja jajka to już czysta fantazja tworzącego.

Jeżeli lubimy jajko, tuńczyka oraz łososia to smakowite i zdrowe połączenie. Miksujemy w blenderze tuńczyka, oliwę z oliwek, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i przysmak gotowy. Oczywiście można dodać także kapary, czy udekorować świeżym koperkiem. Jeśli łososiem to oczywiście wędzonym, miksujemy żółtko jajka z łososiem. Dekorujemy małym kawałkiem łososia i świeżym koperkiem.

potrawa z jajkami

Można także wpaść na pomysł faszerowania jajka zdrowym szpinakiem. Świeży szpinak smażymy z czosnkiem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy tak przygotowany szpinak z żółtkiem jajka i odrobiną majonezu. Jajko wygląda bardzo ciekawie kolorystycznie, z pewnością przyciągnie wzrok gości. Podobny kolor, ale już zupełnie inny smak uzyskamy w połączeniu jajka z awokado. Także miksujemy awokado, żółtko, majonez, dodajemy na przełamanie smaku sok z limonki oraz świeżą kolendrę.
Czym faszerować jajka? A może cebulą i chrzanem? To także ciekawe kulinarne połączenie, żółtko jajka, majonez, chrzan i posiekana cebula. Dekorować można dowolnie, wedle własnego uznania.

Pasty kanapkowe także można wykorzystać do faszerowania jajka, np. pasta pomidorowa z przyprawami, czy pasta na bazie czarnych oliwek. Czasem wystarczy w odpowiedniej proporcji wymieszanie ziół, np. żółtko, majonez oraz pietruszka, szczypior, koper i rzeżucha. To bardzo świeże, wiosenne połączenie.
Jeżeli lubimy żółty ser, czy szynkę to one także idealnie pasują na farsz do jajek. Wystarczy zetrzeć ser żółty, lub też pokroić na małe kawałki szynkę i dodać do głównych składników (żółtko i majonez).

Kolejnym pomysłem jest wykorzystanie sera twarogowego, wymieszany na gładką konsystencję z jogurtem, udekorowany szczypiorkiem, to także smakowite, lekkie i zdrowe połączenie.
A może z podsmażonymi na maśle pieczarkami? To także ciekawy kulinarny pomysł na farsz do jajek.

jajka

Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. A zatem czym faszerować jajka? Pomysłów i inspiracji w internecie jest wiele, warto wypróbować kilka i dopiero wtedy wybrać te nasze ulubione. Po reakcji gości także można zauważyć, które smakują im najbardziej.
Oczywiście same jajka mogą tworzyć pyszny farsz, np. jajka w zawijanej szynce. Wystarczy ugotować jajka, zmiksować, dodać kiszone ogórki i zawijać w ruloniki z szynki. Do tego oczywiście można podać sos, przygotowany z jogurtu, majonezu oraz świeżej pietruszki.

Pomysł na przygotowanie potrawy z jajek jest całe mnóstwo, dlatego też od tak dawna króluje ono w kuchni polskiej. To niezbędny składnik wielu potraw, czy też samodzielna potrawa. Jajko nieustannie inspiruje do tworzenia nowych kulinarnych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here